Pidä vaatteista huolta.


  • Vaatteista kannattaa pitää huolta, varsinkin vintagevaatteista jotka ovat usein aitoja materiaaleja ja laadukkaasti tehty. Vaatteet on mahdollista kuluttaa ennen aikaisesti loppuun väärillä pesu- ja hoitotottumuksilla. Pitämällä vaatteista parempaa huolta ja hoitamalla niitä oikein, ne kestävät käytössä pidempään. Kun vanhat suosikkivaatteet pysyvät hyvässä kunnossa, vältyt uusien ostamiselta.
  • Tekstiileillä on elinkaarensa aikana monenlaisia ympäristövaikutuksia. Tekstiiliteollisuus kuuluu suurimpiin ilmastopäästöjä aiheuttaviin taloudenaloihin heti energia- ja kemianteollisuuden jälkeen. Tästä syystä on tärkeää itsemme ja ympäristön kannalta varmistaa, että vaatteillamme on mahdollisimman pitkä käyttöikä. Voit vaikuttaa asiaan omalta osaltasi ostamalla vaatteita vain tarpeeseen, suosimallakierrätettyä, sekä pitämällä jo olemassa olevista vaatteistasi mahdollisimman hyvää huolta.1)Suosi laadukkaita, aitoja materiaaleja

Laadukkaat vaatteet on valmistettu kestävämmistä materiaaleista ja ne on suunniteltu kestämään kauemmin. Kun omistat laadukkaita vaatteita, et joudu ostamaan jatkuvasti uusia vaatekappaleita hajonneiden tilanne. Lisäksi moni myy Secondhandina laadukkaita merkkivaatteita, joten voit löytää etsimäsi vaatekappaleen edullisemmin käytettynä.

2) Suojaa vaatteesi

Tilanteissa, joissa tiedät vaatteiden todennäköisesti olevan alttiina sotkulle, kannattaa vetää essu päälle. Aidon silkki-tai muun herkän vaatteen alla pidä aluspaitaa, näin hiki tai deodorantti ei pilaa kuituja, peset vain aluspaitaa ja itse vaate säilyy pidempään hyvänä. Puutarhahommiin ja raksalle kannattaa pukea ne loppuun asti rakastetut, hieman reikäiset, tai kulahtaneet vaatteet.


3) Älä ylipese.

Aina vaatteita ei tarvitse heittää pesukoneeseen jokaisen käyttökerran jälkeen. Vaatteiden liiallinen peseminen kuluttaa tekstiilejä ja ympäristöä. Tuuleta vaatteita raikkaassa ulkoilmassa pesemisen sijaan. Tuulettaminen, höyrytys ja pakastaminen raikastavat tekstiilejä ja usein vaatteen saakin puhtaaksi pelkällä tuulettamisella.

On myös vaatteita, jotka voi, ja kannattaa pestä vain muutaman kerran vuodessa. Villa ja silkki puhdistavat itse itseään, joten tuulettaminen käytön jälkeen riittää raikastamaan villaneuleet ja silkkipuserot ihanan raikkaiksi. Eikä niitä kannata turhaan pestä. Myöskään farkkuja ei tarvitse pestä kuin muutamia kertoja vuodessa, uusia farkkuja kannattaa käyttää jopa puoli vuotta ennen ensimmäistä pesua, farkut muotoutuvat käyttäjälleen sopiviksi eikä väri haalistu heti pois. Farkkuja voi tuulettaa ja pakastaa käyttökertojen välissä, mutta pestä ne kannattaa vasta, jos ne ovat selvästi likaiset.

Vaikka vaatteessa olisi tahra, sitä ei välttämättä tarvitse vielä pestä. Poista tahrat tahranpoistoaineella tai sappisaippualla. Jos vaate ei ole likainen, älä turhaan heitä pyykkikoriin. Kaikki tahrat eivät lähde pesukoneessa, ellei niitä ole erikseen käsitelty ennen pesua. Käsittele vaikeat  tahrat tahranpoistoaineella tai sappisaippualla ennen pesua, jotta saat varmasti puhtaan pesutuloksen.

4) pese oikein.

Tekstiileihin ommellut pesuohjelaput ovat olemassa syystä ja niitä kannattaa noudattaa. Tekstiilin hoito-ohjemerkinnästä voit tarkistaa muun muassa, missä lämpötilassa sen saa pestä ja saako sitä kuivata kuivausrummussa. Ohjeeseen kirjattu pesulämpötila kertoo tekstiilin sietämän maksimilämpötilan. Lämpötila ei ole suositeltu pesulämpötila, vaan korkein lämpötila, jossa vaatteen saa pestä. Voit siis huoletta pestä vaatteesi 30 asteessa, vaikka pesulapussa lukisi 40 °C. Jos pyykki ei ole selvästi likaista, kannattaakin se pestä alhaisemmassa lämpötilassa niin ympäristösyistä kuin tekstiilien suojelemiseksi.


5) lajittele & esivalmistele

Lajittele erikseen valkoiset, värikkäät, mustat tekstiilit. Villa-ja silkki, sekä muut herkät tekstiilit erikseen. Lajittele pyykit myös sen mukaan, missä lämpötiloissa ne saa pestä. Näin vältät vaatteiden värjääntymisen ja kutistumisen.

Vaatteiden vetoketjut ja napit on syytä sulkea pesun ajaksi, jotta ne eivät tartu muihin vaatteisiin ja aiheuta vahinkoa. Napita siis paidat kiinni ja sulje farkkujen ja hupparien vetoketjut, jotta muut vaatteesi pysyvät ehjinä pesun ajan! Muista myös kääntää kuvioidut ja printeillä koristellut vaatteet nurinpäin, jotta kuviot eivät haalistu tai irtoa. Jotta herkät vaatteet pysyisivät mahdollisimman hyvinä, kannatta ne pestä pesupussissa.Pesei rintaliivit  aina  pesupussissa, jos peset ne koneessa käsinpesun sijaan. Valitse hienopesuohjelma, joka muistuttaa mahdollisimman paljon käsinpesua. Kiinnitä rintaliivien hakaset pesun ajaksi, jotteivat ne vahingossa tartu muihin vaatteisiin.

6) Kuivaus.

Kaikenlainen mekaaninen käsittely kuluttaa vaatteita, niin myös kuivaaminen kuivausrummussa, kuivausrumpua kannattaa käyttää vaatteiden kuivaamisen harkiten. Moni vintagevaate ei siedä kuivuria, samoin farkku, villa jne. Lisäksi pesumerkintöjen ohjeita kuivausrummun käytöstä on aina hyvä noudattaa, jotta vaatteet pysyisivät mahdollisimman hyväkuntoisina. Vaatteet saattavat myös rypistyä tai kutistua kuivausrummussa, etenkin jos pesulapun ohjeita ei ole noudatettu.


7) Säilytys

Vaatekaapin ovet suojaavat vaatteita suoralta auringonvalolta, lisäksi vaatteet pysyvät viileämmässä, kun ne ovat suljettuna kaappiin. Viileä ja pimeä ympäristö on vaatteiden säilytykseen optimaalisin, sillä lämpö ja suora valo eivät tee tekstiileille hyvää.Varsinkin silkki on herkkä valolle.  Kiinnitä  huomiota siihen, ettei kaappi ole liian täynnä. Jos vaatteet on tungettu ahtaasti kaappiin, ne voivat hankautua toisiinsa ja kulua. Villapaidat ja neuleet eivät pidä henkareista, muut vaatteet kylläkin.. Villavaatteet ovat usein painavia ja voivat venyä ja menettää muotonsa, jos ne ripustaa henkariin.

8) Korjaa

Opettele korjaamaan rispaantuneet  vaatteesi tarjotaksesi niille pidemmän eliniän. Jo neulalla ja langalla saa ihmeitä aikaan, pienet reiät & viat korjaantuvat kädenkäänteessä. Voit myös käyttää ompelimoa vaatteiden korjaamiseen, jos korjaaminen tuntuu turhan suurelta haasteelta.

Jotkut vaatteet ovat taipuvaisia nukkaantumaan, mutta nukkaantunut vaate on  täysin pelastettavissa! Nukanpoistajalla tai villakammalla nukkaantunut vaatteesi on jälleen kuin uusi.


Hoito-ohjeita silkkituotteille


Silkki on arvokas materiaali, jonka tunnistaa sen ylellisestä kiillosta ja miellyttävästä tunnusta iholla. Silkkikuitu on kevyt ja vahva. Koska silkki on lämpötilaan mukautuva materiaali, silkkikangas tuntuu iholla miellyttävältä. Villan tavoin silkkituote on talvella lämmin, kesällä mukavan vilpoinen.

Päivittäinen huolto:

Usein silkkituotteelle riittää pelkkä tuuletus, mutta mikäli tuote likaantuu, tahrat kannattaa puhdistaa välittömästi.
Solmut ja taitteet kannattaa aukaista aina käytön jälkeen.
Vältä kohtisuoraa auringonvaloa.
Deodorantit ja hajuvedet saattavat vahingoittaa kangasta.
Aluspuseron käyttö suositeltavaa

Pesuohjeet:

Vesipesun kanssa tulee olla erityisen varovainen. Silkkituotteet eivät kestä voimakkaita pesuaineita, valkaisuaineita, korkeita pesulämpötiloja tai linkousta.
Pese tuote käsin enintään 30°C asteen lämmössä käyttäen pientä määrää silkkipesuainetta. Käännä silkkituotteet nurinpäin ennen pesua.
Vältä huuhteluaineita sekä tuotteen liottamista.
Älä väännä tuotetta.
Kääri tuote hellästi pyyhkeeseen, painele liika vesi kevyesti pois.
Muotoile tuote kosteana ja kuivata tasolla välttäen kohtisuoraa auringonvaloa.
Silitä tuote miedolla lämpötilalla nurjalta puolelta. Käytä suojakangasta estääksesi silityksestä aiheutuvia jälkiä.